Европейските дни на наследството са ежегодна инициатива на Съвета

...
  Европейските дни на наследството са ежегодна инициатива на Съвета
Коментари Харесай

Европейски дни на културното наследство започват в София

 
Европейските дни на наследството са годишна самодейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и имат за цел е да извърнат публичното внимание върху културното завещание, насърчавайки хората да откриват културни забележителности с висока стойност покрай тях. По традиция събитието се организира през месец септември в над 50 страни.

Тази година тяхното честване е още по-специално, тъй като е в подтекста на оповестената от Европейския парламент и Съвет на Европейски Съюз Европейска година на културното завещание.

Европейските дни на културното завещание ще бъдат маркирани на 15 – 16 септември под мотото „ Изкуството да споделяме “  в цялата страна. В София те се провеждат от Френски институт в България, Министерство на културата и Столична община. Програмата включва 39 здания.

„ Със своята концепция събитието ангажира интереса и любознанието на необятната аудитория към културни обекти със забележителна архитектура, които в забързаното ни ежедневие одобряваме за част от градския пейзаж. Вярвам, че развивайки културното съдействие и осъществявайки забавни планове, ние способстваме за това хората да отворят съзнанието си към полезности, които са оттатък материалното и предизвикват по-доброто схващане на европейските полезности, които ни сплотяват ”, показа Пиер Гийме, културен аташе, Френски институт в България.

Ключовите обекти, които ще могат да бъдат посетени тази година в столицата са: Президентството на Република България, Министерството на защитата, Централният боен клуб, Военната академия “Георги С. Раковски ”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм “Св. Йосиф ”, Концертен комплекс “България ”, Народен спектакъл “Иван Вазов ”, Националната галерия – Дворецът, Софийската опера и балет, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий ”, Софийският университет “Св. Климент Охридски ”, неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Република Франция и други

В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специфична стратегия за своите най-млади слушатели, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в проведени турове с гид.

Пълна информация за програмата на събитието, можете да следите на уеб страницата на Френския институт в България и на уеб страницата за вести в региона на културата  на Столична община Artsofia.bg

Вход свободен.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР